Menu
0
Laagste prijsgarantie
Eigen bezorg en montage service
7 dagen per week bereikbaar
Maatwerkspecialist in TEAK

Alles over TEAK

'DecoMeubel heeft een hart voor Teakhout!'

DecoMeubel heeft hart voor het milieu en voor hout in het bijzonder. Houdt u ook van eerlijk hout? Kies dan voor meubelen van DecoMeubel, gemaakt van door perhutani gecertificeerd teakhout. Wij beschikken nu al over de F.L.E.G.T. certificering die vanaf 1-1-2016 in heel europa verplicht is voor alle houtproducten. Klik hier voor meer informatie.

Teakhout

Teakhout is een kostbare houtsoort die voor vrijwel elke toepassing gebruikt kan worden. Het is duurzaam en erg sterk. Wij zorgen ervoor dat het goed gedroogd wordt, zodat het niet meer werkt en u lang plezier zult beleven aan uw meubelen.

De teakboom is een traag groeiende boom die onder normale natuurlijke omstandigheden wel 30 tot 40 meter hoog kan worden. Hierbij kan de diameter 90 tot 150 centimeter bedragen. Vermoedelijk heeft de grootste teakboom ooit een hoogte van 45 meter bereikt en een diameter van 300 centimeter.Op plantages worden de bomen aanmerkelijk minder hoog en worden ze al geoogst bij een diametervan 45 tot 50 centimeter. Teak word in veel producten toegepast zoals scheepsdekken, kozijnen, betimmeringen maar vooral in meubels. Op plaatsen in bijvoorbeeld de chemische industrie waar rvs gaat roesten of graniet oplost in zuur gebruikt men Teak. Men heeft vele testen gedaan met allerhande high-tech materialen maar alleen Teak (uit de originele groeigebieden) is echt duurzaam!

De latijnse benaming voor Teak is Tectona grandis. De teakboom (Tectona grandis) is een boom die meer dan 40 meter hoog kan worden. Het is een bladverliezende boom, hetgeen in de tropen minder gebruikelijk is dan in de gematigde streken. In de tropen zijn immers geen winters. De bladeren zijn van een aanmerkelijk formaat.

Deze boom is bekend om het teakhout en wordt daarom veel aangeplant. Er is in Nederland veel kennis over teakbomen vanwege de ervaring met teakplantages in het toenmalige Nederlands Indië. Tegenwoordig zijn er plantages op alle continenten. Teakhout is te vinden in tal van schakeringen van bruin, soms met een gouden zweem. Het is al eeuwenlang bekend en wordt geprezen vanwege de weerstand tegen alle weersinvloeden. Het is zeer gewild in de scheepsbouw (vooral dure jachten), meubelsector, parketvloer en snijkunst en beeldhouwen, schrijnwerk, paneelwerk-lambrisering, draaierij, fineren, enz. 

Blank teak / verweerd Teak/ geolied Teak
Teak is rijk aan natuurlijke oliën: deze dragen bij aan de duurzaamheid van het materiaal. Niet onbelangrijk is dat teak geen roest veroorzaakt geen roest of corrosie wanneer het in contact komt met metaal. Geen houtsoort combineert zoveel goede eigenschappen.Tectona grandis is de enige leverancier van echt teakhout. Met fantasienamen als afro-teak, yang-teak, Borneo-teak, iroko-teak worden andere houtsoorten bedoeld dan echt teak. Zij kunnen echt teak in bepaalde toepassingen vervangen en er soms ook enige uiterlijke gelijkenis mee vertonen. Het kernhout is lichtbruin tot goudbruin en wanneer het aan licht wordt blootgesteld nadonkerend. Soms donkerbruin tot zwart geaderd. Na te zijn blootgesteld aan licht verdwijnen de grote kleurverschillen meestal. Teak spint is vuilgrijs, circa 30 mm breed. 
 
Hout van Myanmar/Burma (uit natuurbossen) en Java (uit aanplant) is meestal gelijkmatig van kleur. Teakhout uit drogere streken (India) heeft veel sterkere kleurverschillen van geel tot zwart. Door de grote verschillen in groeiomstandigheden moet voor gelijkmatig gekleurde partijen teak van dezelfde herkomst worden aangehouden. Afhankelijk van de grondsoort waarop het is gegroeid, kan teak 0,03-1,40% kiezel bevatten. De duurzaamheid van snelgroeiend plantagehout is meer variabel dan die van teak uit natuurlijke bossen.

DecoMeubel verkoopt uitsluitend verantwoord en door staatsbosbeheer gecertificeerd Teak van plantages en van ge-recycled Teak !


Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00